Vinařství Fučík
Přírodní vína zrozená Mikulovem
O NÁS
Naše rodina se odpradávna věnovala vinařství v Mikulově. Před rokem 1989 v malém množství stovek litrů v demižonech, potom chvíli ve velkém v tancích a velkých sudech a potom opět v menším, když tatínek odešel do důchodu a s vinařstvím pomalu končil. Stál jsem proto před rozhodnutím, zda vinařství v naší rodině skončí či nikoliv.
Protože vinohrady, víno a vše s tím spojené mám moc rád, rozhodl jsem se vrátit do Mikulova a zde nejenže navázat na tatínkovu práci, ale i vybudovat nové moderní vinařství rekonstrukcí části starého statku, který jsem v roce 2014 odkoupil.
V roce 2016 jsme poté zahájili rekonstrukci bývalé sýpky a mlékárny na Hotel Ryzlink.
Petr Fučík
Naše vinice
„Jsme mikulovské vinařství, a proto jsou naše bílé hrozny pouze z Mikulova.“
Všechny naše vinice se nacházejí v katastru Mikulova na těch nejkrásnějších místech s úžasnými výhledy, proto i práce na těchto vinicích je radostnější. Věříme, že naši radost z vinařské práce potom nacházíte i v našich vínech! O vinice pečujeme a vybíráme, ze kterých hroznů naše vína vytvoříme.
„Hrozen je vždy základ, a proto si jej hýčkáme“
I z dobrých hroznů můžete udělat špatné víno, ale z nekvalitních hroznů prostě velké víno neuděláte.
Vinice Turold
Vinice Za Turoldem
Vinice pod Svatým kopečkem I.
Vinice Šibeniční vrch
Vinice Mariánský kopec
Filosofie našeho vinařství
„Cílem naší práce ve sklepním hospodářství je osobité, velké odrůdové víno,
v němž najdete terroir, ve kterém byly hrozny zrozeny.“
Vycházíme z výrobních postupů získaných a ověřených předchozími generacemi vinařů, jejichž základním principem je zachovat přírodními postupy ve víně to, co získal hrozen ve vinici. Při výrobě našich vín proto zásadně nepoužíváme žádné umělé či nepřírodní látky.
Základem výroby našeho vína je zdravý a vyzrálý hrozen. Ten je u nás „hýčkán“. Sběr hroznů probíhá zásadně ručně, protože je to vůči hroznům šetrnější než sbírání strojem a umožňuje nám už ve vinici vybírat správné hrozny pro naše velká vína.
Naše vinice se nacházejí přímo v Mikulově, pouze několik stovek metrů od našeho vinařství, což nám umožňuje rychlé zpracování hroznů.
Po šetrném zpracování hroznů v mlýnkoodstopkovači hrozny macerujeme ve speciálních maceračních nádobách a teprve poté jsou hrozny lisovány. Následně dozorujeme alkoholovou fermentaci tak, abychom zachovali ve víně přirozené aromatické látky.
Po prvním stočení již do vína prakticky nezasahujeme a víno necháváme samovolně se projevit. Víno zraje při ležení na jemných kalech pomocí metody batonage nebo ještě přísnější metody sur-lie. Se sírou pracujeme pouze tam, kde je to nezbytně nutné a víno tak zraje prakticky úplně bez síry.
Takto přirozeně vyvinutá vína po lahvování necháváme ještě 3-12 měsíců scelit a odpočinout si, než se dostanou k našim zákazníkům. Vína jsou připravena tak, aby poté několik let přirozeně zrála v lahvi do nádherných rozměrů.
VE VINICI
„Náš přístup k vinohradům vychází z detailní znalosti půdních profilů v jednotlivých tratí.“
Na základě půdních analýz vysazujeme vinice ve vybraných klonech tak, aby výsledkem bylo osobité, vysoce kvalitní víno, v němž najdete terroir, ve kterém byly hrozny zrozeny.
Naším cílem je je vypěstovat hrozny, jež nám díky osobitým kyselinám a specifické minerální kresbě dovolí vytvořit velká vína. Naše vinice zakládáme v intenzivním sponu tak, abychom pěstovali hrozny v kontinuální kvalitě a výnosu pouze s rozdílem vlivu daného ročníku.
Vinice jsou pěstované v rýnsko-hesenském tvaru a jsou upravované zimním řezem na jeden plodící letorost. Výnos z našich vinic se dlouhodobě pohybuje v rozmezí 0,7-1 litru vína na jeden keř v kvalitě pozdního sběru.
Naše vinice jsou od prvopočátku v integrované produkci s využitím bio přípravků, ve vybraných tratích přecházejí do režimu bio hospodaření. Nepoužíváme herbiciby a řádky jsou trvale zatravněny.
Virtuální prohlídka
Podívejte se, jak to u nás vypadá