Nacházíte se zde: Úvod » Práce s vínem

Filozofie práce s vínem

Cílem naší práce ve sklepním hospodářství je osobité, velké odrůdové víno, v němž najdete terroir, ve kterém byly hrozny zrozeny.  

​Vycházíme z výrobních postupů získaných a ověřených předchozími generacemi vinařů, jejichž základním principem je zachovat přírodními postupy ve víně to, co získal hrozen ve vinici.Při výrobě našich vín proto zásadně nepoužíváme žádné umělé či nepřírodní látky.

​Základem výroby našeho vína je zdravý a vyzrálý hrozen. Ten je u nás „hýčkán“. Sběr hroznů probíhá zásadně ručně, protože je to vůči hroznům šetrnější než sbírání strojem a umožňuje nám už ve vinici vybírat správné hrozny pro naše velká vína.

​Naše vinice se nacházejí přímo v Mikulově, pouze několik stovek metrů od našeho vinařství, což nám umožňuje rychlé zpracování hroznů.

​Po šetrném zpracování hroznů v mlýnkodstopkovači následuje podle druhu hroznů buď rovnou jejich lisování či jejich macerace a teprve následné lisování. Následně dozorujeme alkoholovou fermentaci tak, abychom zachovali ve víně přirozené aromatické látky.

​Po prvním stočení již do vína prakticky nezasahujeme a víno necháváme samovolně se projevit. Víno zraje při ležení na jemných kalech pomocí metody batonage nebo ještě přísnější metody sur-lie.Se sírou pracujeme pouze tam, kde je to nezbytně nutné a víno tak zraje prakticky úplně bez síry.

​Takto přirozeně vyvinutá vína po lahvování necháváme ještě 3-5 měsíců scelit a odpočinout si, než se dostanou k našim zákazníkům. Vína jsou připravena tak, aby poté několik let přirozeně zrála v lahvi do nádherných rozměrů.

ADRESA

Zlámalova 1809/2, Mikulov, 692 01
IČ: 01568060
DIČ: CZ01568060

 

Obchodní podmínky

Všechna práva vyhrazena © 2017 Vinařství Fučík

Nahoru